Bevallingsinformatie
De normale termijn om te bevallen is tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Wanneer je voor 37 weken het idee hebt dat de bevalling begint, is het belangrijk ons op tijd te bellen.
Aan het einde van de zwangerschap gaat het lichaam zich voorbereiden voor de bevalling. Dit kun je merken door het toenemen van harde buiken. Soms verlies je in de tijd voor de bevalling de slijmprop. Dit is een prop slijm, soms vermengd met wat bloed, die uit de baarmoedermond komt. Deze slijmprop kun je soms dagen of uren voor de bevalling verliezen. Wanneer je nog geen weeën hebt en de vliezen nog niet gebroken zijn kun je rustig afwachten.
DE ONTSLUITING
Tijdens de zwangerschap is de baarmoeder vaak nog gesloten en stug. Tijdens de bevalling zorgen de weeën ervoor dat de baarmoedermond langzaam weker wordt en open gaat. Dit is de ontsluiting. In totaal moet de baarmoedermond open tot 10 cm ontsluiting. Om te meten hoeveel ontsluiting er is, zullen we een aantal keer inwendig voelen. In het begin van de bevalling zullen de weeën nog onregelmatig komen en kort duren. Deze fase van de bevalling zorgt voornamelijk voor het weker worden van de baarmoedermond. Je zult merken dat de weeën steeds sneller achter elkaar komen, steeds langer duren en pijnlijker worden. De eerste centimeters duren vaak het langst. De tweede helft van de bevalling gaat vaak sneller. Wij raden je aan tijdens de beginfase nog zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Op een gegeven moment zal dit niet meer lukken en zul je meer concentreren op de weeën. Het is belangrijk om een fijne houding te zoeken waarin je de weeën goed kunt opvangen. Hiernaast is het belangrijk om af en toe van houding te veranderen. Voorbeelden van houdingen zijn: zittend, liggend op je rug, liggend op je zij (eventueel met een kussen tussen je knieën), voorovergebogen staand, lopend, onder de douche of in bad.
VRUCHTWATER
Het breken van de vliezen kan op verschillende momenten van de bevalling plaatsvinden. Soms begint de bevalling met het breken van de vliezen, soms heb je al weeën en soms breken wij de vliezen tijdens de bevalling. Wanneer je vliezen gebroken zijn verlies je waterdun vocht uit de vagina. Normaal is vruchtwater helder van kleur met soms witte vlokjes of wat rozig bloedverlies. Wanneer de vliezen gebroken zijn probeer wat vruchtwater op te vangen met een glas of een maandverband. Zo kun je goed de kleur van het vruchtwater beoordelen. Soms is het vruchtwater bruin, groen of geel van kleur. Dit betekent dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. In dit geval is het belangrijk direct contact op te nemen met ons.
Wanneer de bevalling begint met het breken van de vliezen, duurt het soms even voordat de weeën opgang komen. In dit geval kunnen we nog rustig afwachten en probeer nog wat te slapen.
DE UITDRIJVING
Wanneer er 10 cm ontsluiting is bereikt zullen de ontsluitingsweeën langzaam over gaan in persweeën. Je krijg dan drukgevoel alsof je moet poepen. Wanneer dit het geval is beginnen we met persen. Het kindje zal stukje voor stukje dichter bij de uitgang komen. Meestal ligt de tijd dat er geperst wordt ergens tussen het kwartier en de anderhalf uur, maar dit kan ook langer of korter duren. Wij houden ook tijdens deze fase de conditie van de baby goed in de gaten. Na de geboorte zullen we de baby zo snel mogelijk op jouw buik leggen.
DE NAGEBOORTE
Binnen een uur (meestal binnen een kwartier) na de geboorte wordt de moederkoek (placenta) geboren. Vrij snel hierna bekijken we of er gehecht moet worden. Wanneer dit nodig is zullen wij een plaatselijke verdoving geven (ook thuis). Wanneer je borstvoeding wil geven is het ons streven om de baby binnen een uur aan de borst te leggen. We zullen tot 1 á 2 uur na de geboorte bij jullie blijven.