Borstvoeding of flesvoeding?

 

Het is belangrijk om je in de zwangerschap al bezig te houden met de keuze tussen borst- of flesvoeding, om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Op het spreekuur zullen wij deze keuze met je bespreken en je informatie geven over borst- en flesvoeding. Op deze manier hopen we dat je een goede keuze kunt maken. 
 

BORSTVOEDING

  • Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor de pasgeboren baby. In borstvoeding zitten antistoffen die het afweersysteem van de baby ondersteunen tegen ziektes en allergieën. Het afweersysteem van een baby werkt direct na de geboorte nog niet voldoende.
  • Borstgevoede kinderen hebben minder vaak: infecties van het maag-darmkanaal, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk. Ook krijgen ze waarschijnlijk minder last van: Astma, piepen op de borst en eczeem. Bovendien verbetert borstvoeding de intellectuele en motorische ontwikkeling.
  • Moedermelk is compleet: de melk is precies afgestemd op de behoeften van jouw baby en bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die hij/zij nodig heeft.
  • Borstvoeding geven is makkelijk: de melk is altijd beschikbaar, is altijd op temperatuur, kan niet bederven en geeft geen afval.
  • Borstvoeding is goedkoop.
  • Borstvoeding is troostend: een huilende baby vindt bijna altijd ontspanning aan de borst.
  • Borstvoeding zorgt voor een natuurlijke groei en ontwikkeling van je kind.  
  • Voor de moeder is borstvoeding goed voor het herstel van haar lichaam na de zwangerschap en de bevalling. Minder bloedverlies na de bevalling en gemakkelijker het gewicht van voor de bevalling terug.
  • De menstruatie blijft vaak de eerste maanden na de bevalling weg. 
  • Bij de moeder vermindert de kans op borst- of eierstokkanker op latere leeftijd.

Er zijn veel voordelen aan borstvoeding. Dit alles neemt niet weg dat het geven van borstvoeding vaak een hele klus is, met name in het begin. Jij moet leren de baby aan te leggen en de baby moet leren goed te drinken. De eerste dagen is het belangrijk om de baby veel aan te leggen, zodat de voeding snel op gang kan komen.

Hiernaast is het erg belangrijk om je al in de zwangerschap goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Zo heb je meer kennis om de borstvoeding goed te kunnen laten slagen. Je kunt je voorbereiden door er over te lezen en/of een borstvoedingscursus te bezoeken. Informatie hierover zul je krijgen tijdens het spreekuur. 
 

FLESVOEDING

Niet iedere vrouw kan of wil borstvoeding geven omdat je het bijvoorbeeld niet ziet zitten, een vervelende ervaring hebt met borstvoeding of medicatie gebruikt waardoor borstvoeding wordt afgeraden. Dan is kunstvoeding uiteraard een goed alternatief. Wanneer je kunstvoeding wil geven, is het belangrijk om aan het einde van de zwangerschap dit alvast in huis te halen. Alle merken kunstvoeding moeten aan dezelfde eisen voldoen. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest. Wel is het raadzaam om bij één merk te blijven ivm mogelijke krampjes bij de baby bij overstappen naar een ander merk.

Wanneer het kindje volledig kunstvoeding krijgt, hoef je geen extra vitamine K te geven. Deze vitamine zit al in de kunstvoeding verwerkt. Wel moet op de achtste dag na de geboorte gestart worden met het geven van 10 microgram vitamine D per dag.