Borstvoeding of kunstvoeding?

Het is belangrijk om je in de zwangerschap al bezig te houden met de keuze tussen borst- of flesvoeding, om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Op het spreekuur zullen wij deze keuze met je bespreken en je informatie geven over borst- en flesvoeding. Op deze manier hopen we dat je een goede keuze kunt maken. 
 

BORSTVOEDING

  • Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor de pasgeboren baby. In borstvoeding zitten antistoffen die het afweersysteem van de baby ondersteunen tegen ziektes en allergieën. Het afweersysteem van een baby is direct na de geboorte nog niet volledig ontwikkeld.
  • Borstgevoede kinderen hebben minder vaak: infecties van het maag-darmkanaal, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk. Ook krijgen ze waarschijnlijk minder last van: Astma, piepen op de borst en eczeem. Bovendien verbetert borstvoeding de intellectuele en motorische ontwikkeling.
  • Moedermelk is compleet: de melk is precies afgestemd op de behoeften van jouw baby en bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die hij/zij nodig heeft.
  • Borstvoeding geven is makkelijk: de melk is altijd beschikbaar, is altijd op temperatuur, kan niet bederven.
  • Borstvoeding is duurzaam. Het geeft geen afval.
  • Borstvoeding is goedkoop.
  • Borstvoeding is troostend: een huilende baby vindt bijna altijd ontspanning aan de borst.
  • Borstvoeding is goed voor de hechting tussen moeder en kind.
  • Borstvoeding zorgt voor een natuurlijke groei en ontwikkeling van je kind.  
  • Voor de moeder is borstvoeding goed voor het herstel van haar lichaam na de zwangerschap en de bevalling. Minder bloedverlies na de bevalling en gemakkelijker het gewicht van voor de bevalling terug.
  • De menstruatie blijft vaak de eerste maanden na de bevalling weg. 
  • Bij de moeder vermindert de kans op borst- of eierstokkanker op latere leeftijd.

Er zijn veel voordelen aan borstvoeding. Dit alles neemt niet weg dat het geven van borstvoeding vaak een hele klus is, met name in het begin. Jij moet leren de baby aan te leggen en de baby moet leren goed te drinken. De eerste dagen is het belangrijk om de baby veel aan te leggen, zodat de voeding goed op gang kan komen.

Hiernaast is het erg belangrijk om je al in de zwangerschap goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Zo heb je meer kennis om de borstvoeding goed te kunnen laten slagen. Je kunt je voorbereiden door er over te lezen en/of een borstvoedingscursus te bezoeken.

CURSUSSEN

Er wordt elke maand op verschillende locaties informatiebijeenkomsten georganiseerd vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin. Deze bijeenkomsten worden gegeven door lactatiekundigen uit de regio, bestaat uit één avond en duurt ongeveer 2 uur. De cursus is gratis en je krijgt foldermateriaal mee.

Je kunt je via deze link aanmelden.


TIP! Wanneer je straks borstvoeding geeft en je vindt het leuk om andere moeders en kinderen te ontmoeten? Of heb je vragen voor een lactatiekundige?
Kom langs in het “Mamacafé” in Haarlem of Heemskerk! 

Meer informatie vind je op de website van Borstvoeding Haarlem of via Facebook Mamacafé IJmond.


 

KUNSTVOEDING

Niet iedere vrouw kan of wil borstvoeding geven omdat je het bijvoorbeeld niet ziet zitten, een vervelende ervaring hebt met borstvoeding of medicatie gebruikt waardoor borstvoeding wordt afgeraden. Dan is kunstvoeding uiteraard een goed alternatief. Wanneer je kunstvoeding wil geven, is het belangrijk om aan het einde van de zwangerschap dit alvast in huis te halen. Alle merken kunstvoeding moeten aan dezelfde eisen voldoen. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest. Wel is het raadzaam om bij één merk te blijven ivm mogelijke krampjes bij de baby bij overstappen naar een ander merk.

Ook als je kunstvoeding gaat geven is het verstandig je hierover in te lezen. Op het voedingscentrum kun je veel informatie vinden over het geven en bereiden van kunstvoeding. Daarnaast kan het consultatiebureau je ook altijd verder helpen bij vragen over kunstvoeding als het kindje geboren is. Op de website van JGZ Kennemerland staan ook verschillende documenten hierover.

Wanneer het kindje volledig kunstvoeding krijgt, hoef je geen extra vitamine K te geven. Deze vitamine zit al in de kunstvoeding verwerkt. Wel moet op de achtste dag na de geboorte gestart worden met het geven van 10 microgram vitamine D per dag.