Hoe bereid je je voor?

De naderende bevalling is voor de meeste zwangeren erg spannend. Vooral bij je eerste kindje is het lastig voor te stellen wat je moet verwachten. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit hoe het dit keer zal gaan. Wanneer gaat het beginnen? Hoe zul je reageren op de weeën? Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier.

Tijdens de zwangerschap zijn er meerdere manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Zo kun je een zwangerschapscursus volgen, het één en ander lezen in boeken of op internet en praten met vriendinnen en familieleden. Rond 34 weken zwangerschap zullen wij met je de bevalling doornemen op het spreekuur. Mocht je hier al eerder behoefte aan hebben, dan kun je dit natuurlijk aangeven. Tijdens dit consult zullen we vertellen wat je kunt verwachten tijdens een bevalling, wanneer je moet bellen en eventuele wensen zullen besproken worden.

Soms is het fijn een geboorteplan op te stellen. Dit is een plan dat jezelf of samen met je partner kunt opstellen. Je kunt hierin aangeven wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Jullie plan kunnen we dan tijdens het spreekuur bespreken. Bij 32 weken zullen we je een geboorteplan meegeven, zodat je deze thuis kunt invullen. Daarnaast is er een folder ontwikkeld met alle mogelijke houdingen tijdens de bevalling, 'Welke houding past bij jou?', hier kun je ook alvast naar kijken. 

Kijk ook voor meer informatie naar de folder van de KNOV 'hoe bereid je je voor?'.