Rondom zwanger

Verloskundigenpraktijk IJmuiden is aangesloten bij het samenwerkingsverband Rondom. Rondom is een intensief samenwerkingsverband van verloskundigen, kraamzorg en de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. De gynaecologen en verloskundigen bundelen hun deskundigheid om jou en je kindje de allerbeste zorg te kunnen bieden. Samen met de gynaecologen werken we een zorgpad uit dat bij jouw specifieke situatie past. Wij en de gynaecoloog bespreken alles wat relevant is voor jullie gezondheid.

 


HOE WERKT RONDOM?

Als je rond 8 weken zwanger bent, heb je het eerste gesprek bij ons: het intakegesprek. Ook zwangere vrouwen die al weten dat zij onder controle zullen zijn van een gynaecoloog, hebben eerst een intakegesprek met een verloskundige.

Tijdens de intake lopen we een vragenlijst met je door. De vragen gaan onder andere over jouw medische voorgeschiedenis en eventuele erfelijke aandoeningen in de familie. Je krijgt tijdens dat gesprek ook leefstijl- en voedingsadviezen.

Wij bespreken de intakegegevens in het teamoverleg met een gynaecoloog van het Spaarne Gasthuis. Samen stellen wij en de gynaecoloog een zorgpad op, afgestemd op jouw specifieke situatie als aanstaande moeder. Als je onder controle moet blijven van een gynaecoloog, dan regelen wij voor jou een vervolgafspraak in het Spaarne Gasthuis.

Tijdens de tweede controle bespreken wij of de gynaecoloog, afhankelijk van bij wie je onder controle  blijft,  met jou je zorgpad. Nauwgezette controles tijdens je zwangerschap zijn van groot belang voor de gezondheid van jezelf en je kindje. Zo vroeg mogelijk opsporen van problemen verkleint het risico van complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling aanzienlijk.

Jouw zorgpad is toegespitst op jouw specifieke behoeften als aanstaande moeder. Daarbij spelen onder andere jouw gezondheid en de gezondheid van je partner en familie een rol. Ook wordt rekening gehouden met het verloop van eerdere zwangerschappen en bevallingen. Soms zijn extra onderzoeken nodig om jouw zwangerschap zo goed mogelijk in de gaten te houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bloedonderzoek of echoscopisch onderzoek.

Je kunt jouw persoonlijke zorgpad zien als de ‘routeplanner’ van je zwangerschap. Er staat in wanneer en waar je welke controles en onderzoeken hebt. Indien nodig wordt jouw zorgpad tussentijds afgestemd op jouw actuele situatie.